Třebaňské oleje – V PRESU
V obci Zadní Třebaň, kterou najdete před městem Beroun, se nachází rodinná firma Třebaňské oleje.
Lisovna různých druhů olejů se nachází v ulici Na Kaplanci.
Vyrábějí zde například RAW makový, konopný, hořčičný nebo ostropestrcový olej!
Jak tato firma vlastně začala.
Historie (jak to vzniklo)
Po zdravotním kolapsu si v Zadní Třebani bývalý státní úředník Ondřej Balatka vybudoval ve svém rodinném domě malou lisovnu. V ní dnes sám lisuje z českých tradičních plodin výživově hodnotné rostlinné oleje v RAW kvalitě a vyrábí kvalitní mouky a proteiny.
Od úřadu do lisovny
Roky trávil bývalý radní na Praze 6 a státní úředník Ondřej Balatka sezením v kanceláři a jídlo řešil hlavně rychle a jednoduše. „Pokaždé jsem jenom rychle vyběhl z kanceláře něco sníst, většinou českou klasiku, bagetu nebo fast food,“ popisuje Ondřej Balatka. Stres a nezdravá strava ho dohnaly až do nemocnice, kde skončil s akutním selháním organismu. Lékaři nařídili omezení příjmu živočišných tuků a jejich nahrazení tuky rostlinnými. A tak začal pátrat po těch za studena lisovaných, až se nakonec rozhodl začít si oleje lisovat sám.
Oleje jsou jenom z českých semínek a 100 % RAW
Malá rodinná lisovna v Zadní Třebani se zaměřuje na lisování olejů v RAW kvalitě z tradičních českých plodin. V nabídce mají makový, hořčičný, ostropestrcový a konopný olej. Semínka k výrobě jsou pouze od českých pěstitelů. Oleje lisují za studena a teplotu během lisování průběžně kontrolují. Oleje jsou tak 100% RAW. „Nezaměřujeme se však jen na oleje. V duchu cirkulární ekonomiky v lisovně zpracováváme i to, co nám po vylisování zbyde, tedy tzv. pokrutiny, na výživově hodnotné proteiny a mouky,“ dodává Ondřej.
Za studena lisované oleje jsou sice nejlepší ve studené kuchyni, ale skvělé využití mají i jinde
Primárně jsou za studena lisované oleje určeny pro studenou kuchyni. Obsahují totiž významné množství omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo zcela zásadní. A také spoustu vitamínů a minerálů, především vitamín E, nejdůležitější antioxidant v těle, ale také hořčík, fosfor, vápník nebo železo. Všechny tyto látky se při vyšších teplotách ztrácejí. „Dva ze čtyř třebaňských olejů ale lze s klidným srdcem použít i pro tepelné úpravy,“ vysvětluje Ondřej. Olej z hořčice zvládne i teploty kolem 200 stupňů a je tak vhodný i na grilování, pečení masa nebo zeleniny. Olej z máku snese teploty kolem 160 stupňů a používat ho tak můžete na sladké pečení, na palačinky, lívance a do teplých snídaňových ranních kaší. Konopný olej je nejlepší do už hotových teplých pokrmů jako jsou těstoviny, bulgur nebo kuskus místo olivového oleje nebo másla. Výborný je i do pomazánek nebo pesta. Ostropestrcový olej je nejlepší do salátů. Zakápnout si jím ale můžete klidně i chleba s máslem nebo lučinou a klíčky. Samozřejmě se oleje hodí nejenom v kuchyni. Skvělé jsou třeba i na péči o pokožku – neobsahují žádné konzervanty nebo umělá barviva či aromata. Je to čistě přírodní produkt.
Třebaňský rodinný tým
„Splnit veškeré hygienické a další požadavky na lisovnu nebylo jednoduché, ale vše se nakonec podařilo,“ vypráví dnes už s úsměvem Ondřej, a dodává: „Techniku lisování semínek a jejich zpracování jsem se naučil sám metodou pokus-omyl. Nejednou jsem to chtěl vzdát.“ Jinak je v třebaňském „olejotýmu“ ještě jeho přítelkyně Lenka, která pomáhá zejména v lisovně a na trzích, a sestra Tereza, která se stará o propagaci a sociální sítě.
Pokud vás příběh ze Zadní Třebaně zaujal, na těchto webových stránkách zjistíte více.